BPA Motie: Geef wijkwinkel & wijkmuseum Soesterkwartier
de ruimte.
Amersfoort, 5 januari 2009 Raadsvoorstel
nr.: (behandelingsdatum te bepalen
in overleg met griffie/presidium; let op samenloop met heroverweging wijkaccommodaties
door college, samen met RIB
162 ) De raad van de
gemeente Amersfoort in vergadering bijeen; overwegende dat: - vrijwilligers in het
Soesterkwartier vanaf het voorjaar van 2008 druk bezig zijn de aloude
gemeentelijke wijkwinkel in een nieuw, de Soesterkwartierders aansprekend,
jasje te steken; - in het betrokken pand al
bijna 30 jaar sociaal, maatschappelijk en opbouwwerk plaatsvindt - begin 2008 ook het
wijkmuseum Soesterkwartier een plaats in het gebouw aan de Noordewierweg heeft
gekregen - sprake is van ernstig
ruimte gebrek, waardoor de ontmoetingsfunctie en advies- en vraagbaakfunctie
voor de bewoners in het Soesterkwartier ernstig in het gedrang komt en nieuwe
initiatieven (zie bijgevoegde lijst) geen goede kans van slagen hebben; - dat uitbreiding van de ruimte in het gebouw
door gebruikmaking/huur van de bovenverdieping van het pand de fysieke
oplossing vormt ; dringt erbij het college
op aan:
En
gaat over tot de orde van de dag.
Namens
de BPA-fractie, Ruud Schulten, Joke van
Woudenberg en Hans van Wegen. Bijlage BPA Motie 5 januari 2009. Werken
aan mijn wijk en bewoners helpen geholpen te worden. 1* De klussendienst die al vergaande stappen heeft ondernomen, onderbrengen in de wijkwinkel voor het gedeelte Soesterkwartier, speciaal voor ouderen die het even zelf niet meer kunnen.
2* Een advocaat die vanaf 14 Januari een belangeloos spreekuur gaat houden voor gratis juridisch advies zodat bewoners nog met een gerust hart bij ons binnen durven lopen zonder hiervan de rekening gepresenteerd te krijgen.
3* De bewoners van de wijk moeten terecht kunnen in de wijkwinkel voor hulp bij het invullen van belastingformulieren.
4* Elke dag bij elk spreekuur een gastvrouw of heer die er belangeloos een paar uurtjes de gasten zou willen ontvangen. 5* Een aangiftepunt waar de bewoners van wie de fiets is gestolen of de auto is vernield enz. rustig hun verhaal kwijt kunnen. In het huidige systeem moeten mensen een formulier invullen op het bureau of op internet waarin zij niet hun emoties kwijt kunnen, wellicht doen mensen dan sneller en vaker aangifte.
6* bewoners aanmoedigen voor het opzetten van groepen zodat er per buurt weer activiteiten worden ontplooit zodat mensen weer een sociale buurt gaan creëren.
7* Ruimte beschikbaar stellen aan bewoners die hun woonomgeving willen verbeteren en daarvoor vergaderruimte nodig hebben.
Groepen die nu al gebruik maken van de
wijkwinkel zijn: Wagenwerkplaats/ Gastvrouwenoverleg/
Contactdagen opbouwwerk/ Het groene spoor Hobby werkplaats plus een groep met
de opstart voor de klussendienst De nodige ruimtes worden gebruikt
voor vergaderingen van het WBT en het DBT en wijkmuseum
8*
jongeren betrekken bij de initiatieven. Laat ze meedenken over verbeteringen in de wijk en laat ze daar actief aan meewerken. 9* Het project welkom in het Soesterkwartier opnieuw opzetten waarbij wij nieuwe bewoners van de wijk een informatiepakket met wetenswaardigheden over de wijk kunnen bezorgen. 10* veel ideeën kunnen tot uitvoer worden gebracht maar ook veel zou er opnieuw moeten worden opgebouwd en dat kost tijd en ruimte. De tijd, Kan worden ingevuld door
vrijwilligers die bij een goed plan weer de handen uit de mouwen willen steken.
De ruimte daarvoor zijn wij
afhankelijk van het SWA. 11*
het steeds drukker wordende meldpunt woonomgeving zou er een rustiger werkplek vinden. Ook de opbouwwerker kan dan weer zitting nemen in een kantoor zodat deze altijd benaderbaar is voor bewoners met nieuwe initiatieven.
12* De wijkkrant heeft een
nieuw jasje nodig, ook voor deze
uitwerking is ruimte nodig. 13* De wijkwinkel zou volledig ten goede moeten komen aan de bewoners, maar ook aan vrijwilligers die ruimte nodig hebben om de wijk weer bruisend te maken. 14* Waarom
dan de wijkwinkel? De afgelopen 30 jaar heeft de wijkwinkel bekendheid op deze plek gekregen die centraal ligt en laagdrempelig is. De wijkwinkel heeft in 30 jaar een bestaansrecht opgebouwd. Spreekuurhouders uit die tijd verklaren nu dat bewoners voor deze belangrijke en zeer discrete zaken niet naar een Buurthuis wensen te gaan. 15* Vanwege het middelpunt in de wijk kunnen ook ouderen de winkel goed bereiken, per slot van rekening hebben wij aan beide uitersten van de wijk bejaardenwoningen. 16* De wijkwinkel ligt tegenover de huisartsengroep en de huidige maatschappelijk werker is daar ook makkelijk benaderbaar en andersom is een doorverwijzing naar de overkant ook een kleine stap die mensen uitnodigt de vraag niet uit te stellen. 17* Inloopochtend in de wijkwinkel Sinds Maart van dit jaar houden wij in de wijkwinkel als experiment 3 inloopochtenden die ieder 1 uur duren, voor mensen met vragen of gewoon een kopje koffie en wat contact met de buitenwereld. Vaak komt er dan toch een nijpende vraag naar voren. In de periode van Maart t/m Juni hebben wij 205 bezoekers te woord gestaan en daadwerkelijk verwezen. Functie
van de wijkwinkel Het is een pand waar je zo maar
binnen kunt lopen. Dat kan voor een kopje koffie,
informatie, hulp en men is welkom en anoniem. | ||